fbpx
  • Szakdolgozat kötés: Pécs, Ifjúság útja 11: 70/233-0848 Hétvégén és ünnepnap is!MentésMentésMentésMentés
  • 200 pontossagi garancia fejlec szakdolgozat keszites szakdoga thesis kotes bindingMentésMentésMentésMentésMentés
  • Doktori értekezés, diplomakötés: Pécs, Ifjúság útja 11: 70/233-0848 Hétvégén és ünnepnap is!MentésMentésMentésMentés
  • Szakdolgozat kotes diplomakotes Pecs Ifjusag Utja PTEMentésMentésMentésMentés
  • Szakdolgozat kotes diplomakotes1MentésMentésMentésMentés
  • Szolnok: 70/647-9424 Szakdolgozat kötés: hétvégén,ünnepnap is!MentésMentésMentésMentés

Sikersztorik

Az alábbi siker történetekkel szeretnénk bemutatni és ösztönözni, hogy a jól elkészített szakdolgozatoddal akár életed további pályáját is megalapozhatod. Szeretnénk rád is büszke lenni, és megmutatni a világnak  a TE sikersztoridat is. Küld el most a történeted az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

"Jó érzés ilyen eredmények birtokában elköszönni az egyetemi élettől"

Bolcsfoldi Barbara 01

Nagy sikerrel zárult a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar Tudományos Diákköri Konferenciája február 28-án. Az idei megmérettetésre 151-en nyújtottak be előadást, a Dékáni Pályamunka versenyre pedig 50-en jelentkeztek. Bölcsföldi T. Barbara és Kremzner Noémi hatodéves orvostanhallgatók több elismerést is szereztek, mindketten évek óta folytatnak kutatómunkát. (Schweier Rita írása)


Bölcsföldi T. Barbara közel négy éve TDK-zik a Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján, 2016-ban regisztrált a transmeatalis endoszkópos fülsebészet témára. A  konferencián elért első helyezése mellett a Dékáni Pályamunka versenyben is kiemelt első helyezést kapott.

Tovább a teljes cikkhez...

 

Kremzner Noémi két kategóriában is első helyezett lett, ezekben megkapta a közönségdíjat is, emellett társszerzőként elhozott egy harmadik díjat is kutatótársával, Homoki Orsolyával. Első helyezéssel jutalmazták munkáját a Dékáni Pályamunka versenyben is.

Tovább a teljes cikkhez...

A mohaflóra kutatója

DemeJudit

Deme Judit jelenleg a Biológiai és Sportbiológiai Doktori Iskola elsőéves PhD-hallgatója. A BSc-t és az MSc-t is a pécsi TTK-n végezte. Pro Scientia Aranyérmes, illetve 2017-ben az év TTK-s hallgatójává is választották, hogy a sok-sok ösztöndíj és kitüntetés közül csak néhányat említsünk.

Nagyon elkötelezett vagy a tudományos pálya, kutatások iránt és ezt sikerrel is teszed. Van ezenkívül még valamire időd? Hogyan képzeljük el egy kiemelkedő biológus kutató mindennapjait?

A szakot elég jó eredménnyel teljesítettem, így a sok tanulás miatt a graduális képzésben nem sok szabadidőm volt; főként, mivel viszonylag korán elkezdtem a tudományos kutatómunkákat akkori és mostani témavezetőm, Csiky János irányításával és segítségével. A tanulmányi eredményem és a publikációk segítségével sikerült sokféle pályázatot és ösztöndíjat nyertem, amelyek nemcsak a későbbi pályázatok benyújtásánál bizonyultak hasznosnak, hanem jelentős anyagi támogatást is jelentettek. Valamilyen pályázati lehetőség pedig mindig volt, ezt is szeretem a PTE-ben.

A PhD-képzés már sokkal rugalmasabb, magam osztom be az időmet, így szerencsére már több időm marad a hobbijaimra. Szeretek a szabadban lenni, kirándulni, zenét hallgatni, olvasni. Érdekelnek az extrém sportok, közel másfél éve járok rendszeresen falat és sziklát mászni.

Modern szájvíz középkori receptekből

16195148_1668031446829732_8134016468317213070_n.jpg

Egyetemista koromban is megmaradt érdeklődésem a gyógynövények és természetes gyógymódok iránt. Az egyetemi kutatás is felkeltette az érdeklődésemet, és mivel fogorvosi fakultásra jártam, rögtön adódott az ötlet, hogy miért ne tesztelhetném hivatalos körülmények között a saját öblögetőszeremet, akár mint fogászati szájvizet? Szerencsére nyitott kapukra és jóindulatú mentorokra találtam, akik támogatták érdeklődésemet és irányítottak a kutatásban. Mivel immár egy szájvíz kitalálása és tesztelése volt a cél, ezért az eredeti recepten módosításokat végeztem.

Ez egy igen hosszadalmas, máig tartó kutatómunkát jelent; régi, középkori receptekig nyúltam vissza, az évszázados tudást egyeztettem a mai orvoskutatási eredményekkel, és megalkottam többek között egy olyan szájvíz recepturáját, amire kutatói tevékenységem épült. (A régi kolostori gyógyászati és népgyógyászati kutatásaimról nemsokára olvashatsz bővebben.)
 

Tovább a teljes cikkhez...

Szakdolgozatból piacvezető cipőgyár

batz-tappancsos-logo-356x336.jpg

Dr. Batz egy diplomamunka szülötte. Az elmélet pedig úgy vált valóra, hogy a Dr. Batz a gyógypapucsok és -szandálok hazai piacának egyik piacvezetőjévé vált. A cipőboltok előterében álló, feltűnést keltő állványokon egy ízig-vérig magyar termék áll. Kárpáti Zoltánnal, a szakdolgozat szerzőjével és a Dr. Batz tulajdonosával beszélgetünk...

Kárpáti Zoltán szülei lábbeli-forgalmazással foglalkoztak. A fiú saját története a szakdolgozattal indult, amelyben arról értekezett, hogy miként lehet felépíteni a Dr. Batz márkanevet. Mint mondja, írását ma is használhatná sorvezetőként a napi munkájában. Nagyon fontosnak tartja ugyanis, hogy a márkához kapcsolódjon egy szigorúan felügyelt, minőségi arculat. Ennek köszönhető például az is, hogy a Dr. Batz termékek minden boltban önálló, egyedi kialakítású standokon jelenhetnek csak meg.

Persze az idén egymilliárd forint árbevételt magáénak tudható cég jóval túlnőtte a diplomamunka kereteit. Itthon Kárpáti Zoltán becslése szerint a gyógypapucsok között az eladásokat nézve csaknem piacvezetők, és annak ellenére, hogy csak idén kezdtek bele a külföldi terjeszkedésbe, máris az összforgalom tíz százalékát adja az export. Ezt a számot szeretné a cég jövőre - új, fiatal kollegáival karöltve - megháromszorozni.

Tovább a teljes cikkhez...

Esztertáska

polgar-lea.jpg

Továbbgörgetve a szakdolgozat írása közben felmerült gondolataimat, egyszercsak kipattant az ötlet, hogy akár regényt is írhatnék, beágyazva a cselekményt az Osztrák-Magyar Monarchia mindennapjaiba.

– A regény tehát a szakdolgozatból nõtt ki?

– Igen, a mikrotörténet, a tárgyi kultúra története ihletett meg. Beleástam magam az olyan korabeli lapok napi hirdetéseibe, mint Az Est, a Figaró, Képes Családi Lapok, meg a Borsszem Jankó. Az olyan apróhirdetések, mint „Karórák kaphatók, másodpernyi mutatóval”, keltették bennem életre azt az atmoszférát, amelyért, képletesen szólva, visszamentem az idõben, és odaadtam sok-sok valódi idõt a valódi életembõl. Talán menekülés volt.

Tovább a teljes cikkhez...

Szakdolgozattól a sugárhajtómű szabadalomig

26fdc8bcfe874d68b945cfc55e1c7548_L.jpg

... a szakdolgozat téma adta később az alapot a sugárhajtómű szabadalmához. Megállapította, hogy a hagyományos dugattyús motorral hajtott légcsavar nem képes elég tolóerőt adni, ezért azt javasolta, hogy a dugattyús motor egy kompresszort hajtson, majd egy égéskamrában vezetve a sűrített levegőt üzemanyagot porlasszanak be, ami meggyulladva elég és nagysebességű forró gázokat áramoltatva hátrafelé előre hajtja a repülőgépet.

Ez ugyan nem volt korszakalkotó felfedezés, ám Whittle felvette annak a gondolatát is, hogy motort helyettesítsék gázturbinával, így az energia megmaradt része hajtaná előre a repülőgépet. 1930-ban be is adta a szabadalmi kérelmét, amit a következő évben megkapott, ám a légügyi minisztériumot nem érdekelte az ötlete.

Tovább a teljes cikkhez...

 

Nemet mondott a Google-nek, ma Európa egyik legsikeresebb női vállalkozója

jentetics_kinga2-e1484760537486-1024x576.jpg

Az ötletet Kinga saját szakdolgozata adta, amelyet szeretett volna e-könyv formájában publikálni. Hamar kiderült, hogy ez korántsem egyszerű, még ha csak néhány e-könyv áruházban szeretél megjelentetni valamit, az is rengeteg manuális munkával jár.

Ami azt is jelenti, hogy egy könyvkiadó esetében, akik több könyvet szeretnének így kiadni, szinte lehetetlenné válik a feladat. Plusz munkatársakat igényelne a dolog, technikai csapatot speciális IT szaktudással, ami a tradicionális kiadói iparágban, lássuk be, nem jellemző. Kinga és társai így azon kezdtek el gondolkodni, hogy hogyan lehetne ezt egyszerűbben, automatizáltan, skálázhatóan, és felhasználóbarát módon megoldani úgy a kiadók, mint az egyéni szerzők számára.

 Tovább a teljes cikkhez ...

Linux, linux, linux

linux logo

A Linux egy egyetemi szakdolgozatból indult és hamarosan világméretű mozgalommá alakult (tehát nem vállalkozás!). A Linux lényege, hogy mindenki ingyenesen használhatja, sőt a rendszermag kivételével bárki megváltoztathatja.

Hamarosan az önkéntes fejlesztők néhány csoport körül kezdett tömörülni. Ezek lettek a nagy „disztrók” (disztribúciók): RedHat, SuSe, Debian és társai.

Kezdetben a fekete alapon fehér betűs és bonyolult szintaktikájú mondatokkal működő operációs rendszer nem volt vonzó a Windows színes és ikon-vezérelt világán nevelkedett felhasználói  számára, így a Linux az informatikailag jól képzett rendszergazdák és programozók elitklubja maradt. Később azonban megjelentek a grafikus felületek is, melyek a fejlett eszközkezelő funkciókkal párosítva elkezdték elszipkázni a felhasználókat a Windowstól, és ezzel komoly fejfájást okoztak a legnagyobb operációs rendszer gyártónak.

Tovább a teljes cikkhez ...