fbpx
  • Szakdolgozat kötés: Pécs, Ifjúság útja 11: 70/233-0848 Hétvégén és ünnepnap is!MentésMentésMentésMentés
  • 200 pontossagi garancia fejlec szakdolgozat keszites szakdoga thesis kotes bindingMentésMentésMentésMentésMentés
  • Doktori értekezés, diplomakötés: Pécs, Ifjúság útja 11: 70/233-0848 Hétvégén és ünnepnap is!MentésMentésMentésMentés
  • Szakdolgozat kotes diplomakotes Pecs Ifjusag Utja PTEMentésMentésMentésMentés
  • Szakdolgozat kotes diplomakotes1MentésMentésMentésMentés
  • Szolnok: 70/647-9424 Szakdolgozat kötés: hétvégén,ünnepnap is!MentésMentésMentésMentés

Sikersztorik

Az alábbi siker történetekkel szeretnénk bemutatni és ösztönözni, hogy a jól elkészített szakdolgozatoddal akár életed további pályáját is megalapozhatod. Szeretnénk rád is büszke lenni, és megmutatni a világnak  a TE sikersztoridat is. Küld el most a történeted az This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címre.

"Jó érzés ilyen eredmények birtokában elköszönni az egyetemi élettől"

Bolcsfoldi Barbara 01

Nagy sikerrel zárult a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar Tudományos Diákköri Konferenciája február 28-án. Az idei megmérettetésre 151-en nyújtottak be előadást, a Dékáni Pályamunka versenyre pedig 50-en jelentkeztek. Bölcsföldi T. Barbara és Kremzner Noémi hatodéves orvostanhallgatók több elismerést is szereztek, mindketten évek óta folytatnak kutatómunkát. (Schweier Rita írása)


Bölcsföldi T. Barbara közel négy éve TDK-zik a Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján, 2016-ban regisztrált a transmeatalis endoszkópos fülsebészet témára. A  konferencián elért első helyezése mellett a Dékáni Pályamunka versenyben is kiemelt első helyezést kapott.

Tovább a teljes cikkhez...

 

Kremzner Noémi két kategóriában is első helyezett lett, ezekben megkapta a közönségdíjat is, emellett társszerzőként elhozott egy harmadik díjat is kutatótársával, Homoki Orsolyával. Első helyezéssel jutalmazták munkáját a Dékáni Pályamunka versenyben is.

Tovább a teljes cikkhez...

A mohaflóra kutatója

DemeJudit

Deme Judit jelenleg a Biológiai és Sportbiológiai Doktori Iskola elsőéves PhD-hallgatója. A BSc-t és az MSc-t is a pécsi TTK-n végezte. Pro Scientia Aranyérmes, illetve 2017-ben az év TTK-s hallgatójává is választották, hogy a sok-sok ösztöndíj és kitüntetés közül csak néhányat említsünk.

Nagyon elkötelezett vagy a tudományos pálya, kutatások iránt és ezt sikerrel is teszed. Van ezenkívül még valamire időd? Hogyan képzeljük el egy kiemelkedő biológus kutató mindennapjait?

A szakot elég jó eredménnyel teljesítettem, így a sok tanulás miatt a graduális képzésben nem sok szabadidőm volt; főként, mivel viszonylag korán elkezdtem a tudományos kutatómunkákat akkori és mostani témavezetőm, Csiky János irányításával és segítségével. A tanulmányi eredményem és a publikációk segítségével sikerült sokféle pályázatot és ösztöndíjat nyertem, amelyek nemcsak a későbbi pályázatok benyújtásánál bizonyultak hasznosnak, hanem jelentős anyagi támogatást is jelentettek. Valamilyen pályázati lehetőség pedig mindig volt, ezt is szeretem a PTE-ben.

A PhD-képzés már sokkal rugalmasabb, magam osztom be az időmet, így szerencsére már több időm marad a hobbijaimra. Szeretek a szabadban lenni, kirándulni, zenét hallgatni, olvasni. Érdekelnek az extrém sportok, közel másfél éve járok rendszeresen falat és sziklát mászni.

Modern szájvíz középkori receptekből

16195148_1668031446829732_8134016468317213070_n.jpg

Egyetemista koromban is megmaradt érdeklődésem a gyógynövények és természetes gyógymódok iránt. Az egyetemi kutatás is felkeltette az érdeklődésemet, és mivel fogorvosi fakultásra jártam, rögtön adódott az ötlet, hogy miért ne tesztelhetném hivatalos körülmények között a saját öblögetőszeremet, akár mint fogászati szájvizet? Szerencsére nyitott kapukra és jóindulatú mentorokra találtam, akik támogatták érdeklődésemet és irányítottak a kutatásban. Mivel immár egy szájvíz kitalálása és tesztelése volt a cél, ezért az eredeti recepten módosításokat végeztem.

Ez egy igen hosszadalmas, máig tartó kutatómunkát jelent; régi, középkori receptekig nyúltam vissza, az évszázados tudást egyeztettem a mai orvoskutatási eredményekkel, és megalkottam többek között egy olyan szájvíz recepturáját, amire kutatói tevékenységem épült. (A régi kolostori gyógyászati és népgyógyászati kutatásaimról nemsokára olvashatsz bővebben.)
 

Tovább a teljes cikkhez...

Szakdolgozatból piacvezető cipőgyár

batz-tappancsos-logo-356x336.jpg

Dr. Batz egy diplomamunka szülötte. Az elmélet pedig úgy vált valóra, hogy a Dr. Batz a gyógypapucsok és -szandálok hazai piacának egyik piacvezetőjévé vált. A cipőboltok előterében álló, feltűnést keltő állványokon egy ízig-vérig magyar termék áll. Kárpáti Zoltánnal, a szakdolgozat szerzőjével és a Dr. Batz tulajdonosával beszélgetünk...

Kárpáti Zoltán szülei lábbeli-forgalmazással foglalkoztak. A fiú saját története a szakdolgozattal indult, amelyben arról értekezett, hogy miként lehet felépíteni a Dr. Batz márkanevet. Mint mondja, írását ma is használhatná sorvezetőként a napi munkájában. Nagyon fontosnak tartja ugyanis, hogy a márkához kapcsolódjon egy szigorúan felügyelt, minőségi arculat. Ennek köszönhető például az is, hogy a Dr. Batz termékek minden boltban önálló, egyedi kialakítású standokon jelenhetnek csak meg.

Persze az idén egymilliárd forint árbevételt magáénak tudható cég jóval túlnőtte a diplomamunka kereteit. Itthon Kárpáti Zoltán becslése szerint a gyógypapucsok között az eladásokat nézve csaknem piacvezetők, és annak ellenére, hogy csak idén kezdtek bele a külföldi terjeszkedésbe, máris az összforgalom tíz százalékát adja az export. Ezt a számot szeretné a cég jövőre - új, fiatal kollegáival karöltve - megháromszorozni.

Tovább a teljes cikkhez...

Esztertáska

polgar-lea.jpg

Továbbgörgetve a szakdolgozat írása közben felmerült gondolataimat, egyszercsak kipattant az ötlet, hogy akár regényt is írhatnék, beágyazva a cselekményt az Osztrák-Magyar Monarchia mindennapjaiba.

– A regény tehát a szakdolgozatból nõtt ki?

– Igen, a mikrotörténet, a tárgyi kultúra története ihletett meg. Beleástam magam az olyan korabeli lapok napi hirdetéseibe, mint Az Est, a Figaró, Képes Családi Lapok, meg a Borsszem Jankó. Az olyan apróhirdetések, mint „Karórák kaphatók, másodpernyi mutatóval”, keltették bennem életre azt az atmoszférát, amelyért, képletesen szólva, visszamentem az idõben, és odaadtam sok-sok valódi idõt a valódi életembõl. Talán menekülés volt.

Tovább a teljes cikkhez...

Szakdolgozattól a sugárhajtómű szabadalomig

26fdc8bcfe874d68b945cfc55e1c7548_L.jpg

... a szakdolgozat téma adta később az alapot a sugárhajtómű szabadalmához. Megállapította, hogy a hagyományos dugattyús motorral hajtott légcsavar nem képes elég tolóerőt adni, ezért azt javasolta, hogy a dugattyús motor egy kompresszort hajtson, majd egy égéskamrában vezetve a sűrített levegőt üzemanyagot porlasszanak be, ami meggyulladva elég és nagysebességű forró gázokat áramoltatva hátrafelé előre hajtja a repülőgépet.

Ez ugyan nem volt korszakalkotó felfedezés, ám Whittle felvette annak a gondolatát is, hogy motort helyettesítsék gázturbinával, így az energia megmaradt része hajtaná előre a repülőgépet. 1930-ban be is adta a szabadalmi kérelmét, amit a következő évben megkapott, ám a légügyi minisztériumot nem érdekelte az ötlete.

Tovább a teljes cikkhez...

 

Nemet mondott a Google-nek, ma Európa egyik legsikeresebb női vállalkozója

jentetics_kinga2-e1484760537486-1024x576.jpg

Az ötletet Kinga saját szakdolgozata adta, amelyet szeretett volna e-könyv formájában publikálni. Hamar kiderült, hogy ez korántsem egyszerű, még ha csak néhány e-könyv áruházban szeretél megjelentetni valamit, az is rengeteg manuális munkával jár.

Ami azt is jelenti, hogy egy könyvkiadó esetében, akik több könyvet szeretnének így kiadni, szinte lehetetlenné válik a feladat. Plusz munkatársakat igényelne a dolog, technikai csapatot speciális IT szaktudással, ami a tradicionális kiadói iparágban, lássuk be, nem jellemző. Kinga és társai így azon kezdtek el gondolkodni, hogy hogyan lehetne ezt egyszerűbben, automatizáltan, skálázhatóan, és felhasználóbarát módon megoldani úgy a kiadók, mint az egyéni szerzők számára.

 Tovább a teljes cikkhez ...

Linux, linux, linux

linux logo

A Linux egy egyetemi szakdolgozatból indult és hamarosan világméretű mozgalommá alakult (tehát nem vállalkozás!). A Linux lényege, hogy mindenki ingyenesen használhatja, sőt a rendszermag kivételével bárki megváltoztathatja.

Hamarosan az önkéntes fejlesztők néhány csoport körül kezdett tömörülni. Ezek lettek a nagy „disztrók” (disztribúciók): RedHat, SuSe, Debian és társai.

Kezdetben a fekete alapon fehér betűs és bonyolult szintaktikájú mondatokkal működő operációs rendszer nem volt vonzó a Windows színes és ikon-vezérelt világán nevelkedett felhasználói  számára, így a Linux az informatikailag jól képzett rendszergazdák és programozók elitklubja maradt. Később azonban megjelentek a grafikus felületek is, melyek a fejlett eszközkezelő funkciókkal párosítva elkezdték elszipkázni a felhasználókat a Windowstól, és ezzel komoly fejfájást okoztak a legnagyobb operációs rendszer gyártónak.

Tovább a teljes cikkhez ...